نگرانی آلمانیها از ایجاد شکاف در اتحادیه اروپا
نگرانی آلمانیها از ایجاد شکاف در اتحادیه اروپا
اکثر آلمانیها نگران آنند که مسئله پناهجویان بر انسجام کشورهای عضو اتحادیهی اروپا تاثیر منفی بگذارد. همزمان بیش از نیمی از پرسششوندگان یک نظرسنجی، از سیاست پناهجوپذیری صدراعظم این کشور پشتیبانی میکنند.
بر پایهی تازهترین نظرسنجیهای "گروه پژوهشی مانهایم" که در روزهای ۲۲ تا ۲۴ ژوئیهی ۲۰۱۵ صورت گرفته، در حال حاضر بیش از دو سوم شهروندان آلمان بیم آن دارند که مسئلهی مدیریت مسئله پناهجویی به هماهنگی و توازن مناسبات سیاسی میان کشورهای اتحادیهی اروپا خدشه وارد آورد. این رقم در نظرسنجی دو هفتهی گذشته، کمتر از ۵۵ درصد بود.
این بررسی همچنین نشان میدهد که ۶۳ درصد پرسششوندگان معتقدند که برخوردهای متفاوت کشورهای اتحادیهی اروپا با مسئلهی پذیرش پناهجویان، تاثیر منفی "بسیار زیاد" بر روابط سیاسی این کشورها دارد و ۳۴ درصد این تاثیر را "نه چندان زیاد" یا بهطورکلی "بیاهمیت" ارزیابی کردهاند.
طرح تقسیم ۱۲۰ هزار پناهجو میان کشورهای عضو اتحادیهی اروپا در روز سهشنبه ۲۲ سپتامبر به تصویب اکثریت اعضای این اتحادیه رسید. در این رایگیری جمهوریهای اسلواکی، چک، رومانی و مجارستان با تقسیم اجباری این پناهجویان مخالفت کردند. نمایندهی فنلاند رای ممتنع داد. طرح تصویب شده بر تقسیم پناهجویانی که چند ماه پیش به ایتالیا و یونان وارد شدهاند، نظارت دارد.
مرکل؛ همچنان محبوب
بر پایهی نظرسنجی یادشده، همچنین بیش از دو سوم آلمانیها به این پرسش که آیا آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان در این رابطه "به وظایف خود خوب عمل کرده یا نه" پاسخ مثبت دادهاند و ۲۳ درصد جواب منفی. در این میان، ۵۰ درصد موافق سیاستهای مرکل و ۴۳ درصد مخالف آن بودهاند. ۶۸ درصد اعضا و هواداران احزاب سوسیال مسیحی و دموکرات مسیحی، سیاست مرکل در رابطه با مدیریت پناهجویان را تایید و ۲۷ درصد آن را رد میکنند.
۵۷ درصد شهروندان آلمان در حال حاضر معتقدند که آلمان توانایی ساماندهی به وضعیت پناهجویان را دارا است (دو هفته پیش این رقم ۶۲ درصد بود) و ۴۰ درصد خلاف این نظر را عنوان کردهاند. مخالفان این عقیده در نظرسنجی پیشین، ۳۵ درصد بودند.
برخوردهای متفاوت با پناهجویان
بر اساس ارزیابی وزارت کشور آلمان، این کشور در سال جاری باید به درخواست پناهندگی ۸۰۰ هزار متقاضی رسیدگی کند. آنگلا مرکل٬ صدراعظم آلمان٬ چندی پیش در رابطه با خودداری برخی از کشورهای اروپایی از پذیرش پناهجو گفت: «مسئولیت ما عمیقا اخلاقی و انسانی است. ما باید از عهدهی این وظیفهی خطیر با کمک یکدیگر برآییم.» مرکل تاکید کرد که اگر کشورهای شرق اروپا از پذیرش پناهجو امتناع کنند٬ خطر تعلیق یا لغو عضویت آنها در پیمان شنگن وجود دارد.
آلمان در سال جاری، در موافقت با سیاست "استقبال از پناهجویان" آنگلا مرکل، تقاضای بیش از نیمی از پناهجویانی که خود را به مرزهای اروپا رساندهاند، پذیرفته است. این سیاست ولی از ابتدا از سوی احزاب ائتلافی دولت شدیدا مورد انتقاد قرار گرفته است. هورست زهوفر، رهبر حزب سوسیال مسیحی آلمان در این رابطه میگوید: «ما بهزودی در شرایطی قرار خواهیم گرفت که غیرقابل کنترل است.»
کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل (UNHCR) در اوایل ماه جاری اعلام کرد که تا پایان سال ۲۰۱۵ دستکم ۴۰۰ هزار پناهجوی جدید وارد اروپا خواهند شد.