رکورد تاریخی؛ آلمان پذیرای دستکم ۶۵۰ هزار پناهجو در سال ۲۰۱۵
رکورد تاریخی؛ آلمان پذیرای دستکم ۶۵۰ هزار پناهجو در سال ۲۰۱۵
آلمان قرار است امسال پذیرای ۶۵۰ هزار پناهجو باشد. از هر سه پناهجویی که سال گذشته وارد مرزهای اتحادیه اروپا شدند٬ یک نفر در آلمان تقاضای پناهندگی داده است. سازمان ملل وضعیت پناهجویان در اروپا را اضطراری اعلام کرده است.

آلمان پذیرای دستکم ۶۵۰ هزار پناهجو در سال ۲۰۱۵
رسانههای آلمانی گزارش دادهاند که مرکز فدرال مهاجرت و پناهندگی آلمان قرار است هفته جاری آمار مرتبط با افزایش بیسابقه تقاضای پناهندگی در این کشور را منتشر کند. به رغم پیشبینیهای اولیه که رقمی در حدود ۴۵۰ هزار مورد بود٬ ممکن است این تعداد حتی به ۷۵۰ هزار مورد برسد٬ که کسر بزرگی از آن را شهروندان سوریه و افغانستان تشکیل میدهند.
سازمان ملل هشدار داده که وضعیت پناهجویان در اروپا اضطراری است. مقامهای مهاجرت آلمان خواستار تخصیص بودجهای متناسب با ورود بیسابقه پناهجویان شدهاند. ظرفیت اکثر شهرها برای پذیرش پناهجویان پر شده است.
شهرها و انجمنهای گوناگون در تلاشاند تا بحران اسکان پناهجویان را حل کنند٬ اما با توجه به سیل درخواستها بسیاری از پناهجویان باید در چادرها یا اتاقهای موقت متعلق به واحدهای نظامی شب و روز خود را بگذرانند.
گرد مولر٬ وزیر توسعه آلمان٬ روز دوشنبه هفته جاری از اتحادیه اروپا خواست که با تخصیص بودجهای ۱۰ میلیارد دلاری به کشورهای همسایه سوریه٬ به حلوفصل بحران پناهجویان در منطقه کمک کند. او که از حزب سوسیال مسیحی است٬ هشدار داد که "اگر این مساله را بهصورت بومی حل نکنیم٬ جمع این مسائل گریبان ما را در خانه خواهد گرفت."
هشدار نسبت به وضعیت اضطراری پناهجویان در اروپا
برخی از مقامهای آلمانی خواستار محدودتر شدن سیاستهای این کشور در قبال پناهجویان شدهاند. فرانک والتر اشتاینمایر٬ وزیر خارجه٬ اخیرا خواستار اخراج سریعتر آن دسته از پناهجویانی شده که تقاضای پناهندگیشان رد شده است. توماس دمزیر٬ وزیر کشور هم گفته است که کمکهای نقدی به پناهجویان باید متوقف شود.
در حال حاضر پناهجویان مجرد در آلمان ماهانه ۱۴۳ یورو کمک نقدی و مقداری کمکهای غیرنقدی دریافت میکنند؛ رقمی که با پذیرفته شدن درخواست پناهندگی آنها اندکی افزایش مییابد. حامیان حقوق پناهجویان به شدت با این پیشنهادات مخالفاند. به اعتقاد آنها کمکهایی که پناهجویان دریافت میکنند از حداقل لازم برای "زندگی شرافتمندانه" هم کمتر است و در شرایط کنونی بسیاری از آنها حتی نمیتوانند هزینههای زندگی روزمره خود را تامین کنند.
آنتونیو گوترس٬ کمیسیونر عالی سازمان ملل در امور پناهندگان٬ روز سهشنبه (۱۸ اوت/ ۲۷ مرداد) در گفتوگو با روزنامه آلمانی "دیولت" هشدار داد که آلمان و سوئد نمیتوانند به تنهایی همه بار پناهجویان به اروپا رسیده را به دوش بکشند. او تاکید کرد که وضعیت کنونی نمیتواند پایدار بماند و از دیگر کشورهای اروپایی خواست، در پذیرش کسانی که از جنگ و بحرانهای جانکاه گریختهاند٬ مشارکت کنند.
هجوم بیسابقه پناهجویان و آشفتگی در روند ساماندهی
تعداد پناهجویانی که در ماه گذشته از راههای غیرقانونی خود را به درون مرزهای اتحادیه اروپا رساندهاند٬ نسبت به سال گذشته سه برابر شده است. بسیاری از آنها که از جنگ خونبار سوریه گریختهاند٬ ابتدا در جزیرههای یونان پناه میگیرند تا از آنجا خود را به کشورهای دیگر٬ از جمله آلمان و سوئد برسانند.
به گزارش خبرگزاری رویترز٬ جاری شدن سیل پناهجویان به سوی مرزهای اروپا٬ مرگ بیش از ۲ هزار نفر را در سال جاری در پی داشته است. بیشتر آنها قربانی کهنگی و سستی قایقهایی شدهاند که قرار بود آنها را از دل بحران به جزیره ثبات برسانند.
یونان به عنوان یکی از مهمترین مبادی ورود پناهجویان٬ از شرکای اروپاییاش خواسته استراتژی جامعی برای حلوفصل این بحران تدوین کنند. فقط در هفته گذشته بیش از ۲۱ هزار پناهجو خود را به سواحل این کشور رساندهاند.
نزدیک به ۳۴۰ هزار مهاجر پناهجو تا کنون در سال جاری میلادی از راههای گوناگون وارد مرزهای اتحادیه اروپا شدهاند. مبدا ورودی بسیاری از آنها ایتالیا٬ یونان یا مجارستان بوده است. این رقم نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۷۵ درصد افزایش یافته است. در سال ۲۰۱۵ بیش از ۶۲۵ هزار نفر تا کنون در خاک اتحادیه اروپا تقاضای پناهندگی کردهاند.
روزها دهها قایق کوچک مملو از پناهجویان از کشورهای گرفتار جنگو بحران مانند سوریه و عراق، افغانستان یا کشورهای شمال آفریقا به جزایر کوچک یونان میرسند. این جزایر کوچک توریستی اما ظرفیت پذیرش این تعداد جمعیت را ندارد.
جزیره کوس (سومین جزیره نامگذاری شده از پایین تصویر) که فاصله چندانی با سواحل ترکیه ندارد، بیش از ۷ هزار پناهجو را در خود جای داده است. این جزیره کوچک که ۳۰ هزار سکنه دارد امکانات اولیه برای اسکان این پناهجویان را ندارد. با این حال هر روز دهها قایق حامل پناهجویان از ترکیه خود را به این جزیره میرسانند.

وضعیت اسفبار پناهجویان در جزایر تفریحی یونان۳
به نقل از سازمانهای امدادرسانی مستقر در کوس، حدود ۱۰ تا ۱۵ روز طول میکشد تا پناهجویانی که به این جزیره رسیدهاند توسط پلیس ثبتنام شوند. آنها پس از گذران مرحله ثبتنام برگهای دریافت میکنند که با آن میتوانند جزیره را ترک کنند. به گفته شهردار کوس رسیدگی به وضعیت این تعداد پناهجو از عهده مقامات جزیره خارج است.

وضعیت اسفبار پناهجویان در جزایر تفریحی یونان۴
پناهجویان کوس در یک استادیوم کوچک اسکان دادهشدهاند که دوش، توالت و حتی سایبانی در آفتاب داغ تابستان یونان ندارد. این ورزشگاه هر روز شاهد درگیری نیروهای پلیس و پناهجویان است. پلیس با باتوم جلوی خروج پناهجویان از ورزشگاه را میگیرد.

وضعیت اسفبار پناهجویان در جزایر تفریحی یونان۵
دولت یونان حال یک کشتی به این جزیره اعزام کرده است که ۲۵۰۰ نفر ظرفیت دارد و قرار است محلی برای اسکان موقت پناهجویان باشد. این کشتی در بزرگترین بندر جزیره پهلو خواهد گرفت و ثبتنام پناهجویان در آن انجام خواهد شد. آتن همچنین تعدادی افسر پلیس را برای پشتیبانی از یگانهای مستقر در جزیره، به کوس فرستاده است.

وضعیت اسفبار پناهجویان در جزایر تفریحی یونان۶
شهردار کوس میگوید وضعیت این جزیره اندکی بهتر شده اما جو هنوز پرتنش است. خبرنگار رویترز اما از درگیری هر روزه در دفاتر اداری که پناهجویان در آنها ثبتنام میشوند، خبر میدهد.

وضعیت اسفبار پناهجویان در جزایر تفریحی یونان۷
سازمان پزشکان بدون مرز که تیمی برای ارائه خدمات پزشکی به پناهجویان در جزیره کوس فرستاده، خواستار آن است که اروپا راهی امن و قانونی برای آوارگان خواستار پناهندگی فراهم کند تا آنها مجبور نباشند دست به سفری پرمخاطره زنند و با گذر از دریای مدیترانه خود را به اروپا برسانند.

وضعیت اسفبار پناهجویان در جزایر تفریحی یونان۸
علاوه بر کوس وضعیت دو جزیره دیگر، خیوس و لسبوس (تصویر) نیز بحرانی است. پناهجویان این سه جزیره آب، امکانات بهداشتی و محل اقامت ندارند.

وضعیت اسفبار پناهجویان در جزایر تفریحی یونان۹
نخستوزیر یونان از اتحادیه اروپا درخواست کمک کرده است. الکسیس سیپراس میگوید کشورش توان رسیدگی و پاسخگویی به تعداد پرشمار پناهجویان را ندارد. به گزارش سازمان ملل متحد از آغاز سال جاری میلادی تاکنون ۱۲۴هزار پناهجو وارد یونان شدهاند. تقریبأ همه این پناهجویان یونان را مقصد نخست میدانند و در پی آن هستند که خود را به سایر کشورهای اروپایی برسانند.