دو هزار سال تاریخ آلمان به روایت ۱۰۰ شیء
دو هزار سال تاریخ آلمان به روایت ۱۰۰ شیء
هرمان شفر، یکی از مورخان معروف آلمان، کتابی منتشر کرده که در آن ۲ هزار سال تاریخ آلمان در رابطه با صد شیء بیان شده است؛ اشیایی که با رویدادهای مهم و کلیدی تاریخی پیوند خوردهاند. آلبومی تصویری از شماری از این اشیا.
در سال ۲۰۱۳ بود که برملا شد، موبایل آنگلا مرکل ده سال از سوی آژانس امنیت ملی آمریکا شنود شده است. صدراعظم آلمان نیز در پی این رسوایی اظهار داشت: «شنود دوستان به هیچوجه قابل پذیرش نیست.» خانم مرکل تلفن موبایل خود را که مدل S55 از شرکت زیمنس بود، در سال ۲۰۰۶ به موزه "خانه تاریخ آلمان" اهدا کرد. تصویری از مرکل در نمایشگاه سبیت در حین ارائه موبایل از شرکت بلکبری که درمقابل شنود ایمن است.
تخت تاجگذاری شارلمانی (کارل بزرگ) در کلیسای ماریئن در شهر آخن قرنهای متمادی سمبل قدرت محسوب میشد و بهعنوان چیزی مقدس موردستایش قرار داشت. شارلمانی در سال ۷۴۸ میلادی به دنیا آمد و در سال ۸۱۴ در آخن از دنیا رفت. او را بنیانگذار امپراتوری مقدس روم و به گونهای پدر کشورهای فرانسه و آلمان میدانند. او نخستین پادشاه اروپای غربی است که از دوران باستان به بعد در اروپا لقب قیصر را دریافت کرد.
در اکتبر سال ۱۵۳۴ میلادی نخستین نسخه کامل "کتاب مقدس" به زبان آلمانی در نمایشگاه پائیزه در لایپزیگ عرضه شد. این انجیل که توسط مارتین لوتر به آلمانی برگردانده شد، "عهد عتیق" و "عهد جدید" را در بر میگرفت و چاپ اول آن در قالب نسخهای دوجلدی و به تیراژ ۳ هزار نسخه به انتشار رسید که بلافاصله نایاب شد. امروز ۶۰ نسخه از چاپ اول انجیل لوتر باقیمانده است.
در روز ۱۸ ژانویه ۱۸۷۱ ویلهلم یکم پس از پیروزی تاریخی در جنگ پروس و فرانسه به عنوان امپراتور آلمان در کاخ ورسای در نزدیکی پاریس تاجگذاری کرد. این مراسم در تابلویی که آنتون ورنر، نقاش معروف ۱۴ سال بعد خلق کرده، به تصویر کشیده شده است. او البته در تابلوی خود تغییراتی اعمال کرد و برای نمونه آلبرشت فون رون، یکی از دوستان بیسمارک را نیز به جمع حاضران افزود، با این که شخص یادشده در مراسم حضور نداشت.
صنایع خودروسازی آلمان امروز با معضلات گوناگون دستبه گریبان است. نزدیک ۱۳۰ سال پیش اما در آلمان موج موفقیت خودرو به عنوان وسیلهی نقلیه شکل گرفت. کارل بنز در سال ۱۸۸۶ خودروی سهچرخهی خود را به ثبت رساند که با موتور گازسوز حرکت میکرد و اولین اتومبیل در صنعت خودروسازی محسوب میشود. او در سال ۱۹۰۶ این خودرو را به موزه آلمان در مونیخ اهدا کرد تا نام خود را به عنوان مخترع جاودانی کند.
رادیویی به نام "گیرندهی مردمی" (Volksempfنnger) وسیلهای بود که رژیم نازی در دوران حکومتش از آن برای مقاصد تبلیغاتی استفاده میکرد. نازیها برای آنکه بتوانند تبلیغات ایدئولوژیک خود را به دورترین نقاط برسانند، رادیویی قوی و در عین حال ارزانقیمت به بازار عرضه کردند. اولین مدل این رادیو VE 301 نام داشت. این نام بنا بر تاریخ قدرتگیری هیتلر (۳۰ ژانویه ۱۹۳۳) انتخاب شده بود.
کنراد تسوزه (Konrad Zuse) در ۹ سالگی یکی از ضعیفترین شاگردان در درس ریاضی محسوب میشد. او اما در سال ۱۹۴۱ اولین رایانهی عملیاتی کاملا خودکار را که قابل برنامهریزی بود، ساخت که "زد ۳" (Z3) نام داشت و مبنای کار آن به صورت باینری (صفر و یک) بود. او در سال ۱۹۹۵ از دنیا رفت و سه سال بعد از مرگش بود که نام او از سوی یک تیم کارشناس به عنوان مخترع رایانه به ثبت رسید.
در روز ۲ مه سال ۱۹۴۵ میلتون کانتاریا، یک سرباز گرجی در ارتش سرخ پرچم سرخ داس و چکش این کشور را بر ساختمان رایشستاگ برافراشت. کمتر تصویری هست که پایان رایش سوم و سقوط نازیها را به چنین شکلی سمبلیک حکایت کند. این عکس را یوگنی خالدای (Jewgeni Chaldej)، عکاس و گزارشگر معروف روسی گرفت. این عکس بعدها به دستور استالین رتوش و مطابق اهداف سیاسی "تصحیح" شد.
از ۲۰ نوامبر ۱۹۴۵ تا اول اکتبر ۱۹۴۶ محاکمههای اصلی در دادگاه معروف نورنبرگ برگزار شد که در آن عاملان رژیم نازی از جمله هرمان گورینگ و رودولف هس به جرم جنایات جنگی محکوم شدند. در جریان دادگاه بیش از ۲۸۰ شاهد از ملیتهای گوناگون دربارهی رویدادهای تاریخی این دوره شهادت دادند. دو نیمکت از نیمکتهایی که عاملان در جریان این دادگاه روی آن نشسته بودند، در موزه "یادبود محاکمه نورنبرگ" نگهداری میشوند.
یکی از رویدادهای مهم در تاریخ فوتبال آلمان پیروزی تیم ملی این کشور در فینال جام جهانی ۱۹۵۴ سوئیس بود که در شهر برن برگزار شد. ملیپوشان آلمان در دیدار نهایی آن دوره از مسابقات تیم پرستاره و قدرتمند مجارستان را ۳ بر ۲ شکست دادند و برای نخستین بار طعم قهرمانی جهان را چشیدند. این موفقیت غیرمنتظره به "شگفتی برن" شهرت یافت. توپ فینال ۱۹۵۴ در موزه فوتبال آلمان در شهر دورتموند نگهداری میشود.
ایستگاه قطار زیرزمینی در خیابان فریدریش در برلین در دوران آلمان شرقی سابق مهمترین گذرگاه مرزی میان شرق و غرب محسوب میشد. سفر ۶۰ تا ۶۵ درصد از مسافران از طریق این گذرگاه صورت گرفته است. افرادی که از برلین شرقی به برلین غربی سفر میکردند، پیش از پا گذاشتن به قطار در کابینهای مخصوص بازرسی و تفتیش میشدند. این ایستگاه در دهه هشتاد میلادی به "کاخ اشکها" شهرت یافت.
آلمان در پی فاجعهی اتمی در فوکوشیمای ژاپن به عنوان اولین کشور تصمیم گرفت که به تدریج نیازهای خود به انرژی را از طریق انرژیهای تجدیدپذیر فراهم کند. در سال ۲۰۱۴ تأسیسات شرکت WEMAG راهاندازی شد که ۲۵۶۰۰ باتری مخصوص را برای ذخیره کردن انرژی حاصل از نیروی باد و خورشید در بر میگرفت. این تأسیسات به طور تمام خودکار عمل میکند و میتواند نوسانات کوتاهمدت در شبکه انرژیرسانی را رفع کند.
منبع: http://goo.gl/62OS7z