درونمایه و اهداف سفر وزیر خارجه آلمان به ترکیه

درونمایه و اهداف سفر وزیر خارجه آلمان به ترکیه

وزیر خارجه آلمان بامداد جمعه به ترکیه سفر کرد. هدف اصلی او مجاب کردن ترکیه به اتخاذ سیاستی سازنده در سوریه است. به نظر دولت آلمان برای حل بحران سوریه، حضور فعال ایران نیز ضرورت دارد.

وزیر خارجه با جمعی از پناهجویان در سفارت آلمان در آنکارا

وزیر خارجه با جمعی از پناهجویان در سفارت آلمان در آنکارا

در شرایطی که اروپای غربی در بحران هجوم پناهجویان از کشورهای خاور نزدیک و میانه فرو رفته است، دولت آلمان فدرال قصد دارد برای کاستن از این فشار همکاری دولت ترکیه را جلب کند.

فرانک ‌والتر اشتاین‌مایر در آستانه سفر خود به ترکیه گفت که آن کشور می‌تواند نقش مهمی در حل بحران پناهندگی ایفا کند. به این دلیل که ترکیه بزرگترین سرزمین عبوری پناهجویان از خاور نزدیک و میانه است. او گفت آلمان حاضر است از نظر سازماندهی و مالی به ترکیه کمک کند تا از سیل روزافزون پناهجویان کاسته شود.

فرانک والتر اشتاین‌مایر قصد دارد در ترکیه همچنین با مسئولان "کمیساریای عالی امور پناهندگی" گفت‌وگو کند، زیرا این سازمان بین‌المللی به دلیل کمبود امکانات مالی قادر نیست از پناهجویان حمایتی شایسته به عمل آورد.

سیاست ناهمگون ترکیه

وزیر خارجه آلمان در گفت‌وگو با مقامات ترکیه در نظر دارد بحران سوریه را مد نظر قرار دهد. ترکیه خود از پیامدهای این بحران رنج می‌برد. در سال‌های گذشته ترکیه به حدود ۴ میلیون نفر از آوارگان جنگ داخلی سوریه پناه داده است.

وزارت خارجه آلمان به فشاری که بر دولت ترکیه وارد آمده آگاه است و در نظر دارد حل بحران سوریه را در رأس گفت‌وگوهای خود با مقامات ترکیه قرار دهد. به نظر آلمان ترکیه باید نقشی فعال و سازنده در حل بحران سوریه ایفا کند.

ترکیه اخیرا در عملیات نبرد با تشکیلات "دولت اسلامی" (داعش) در سوریه شرکت کرده است، اما از طرف دیگر ارتش ترکیه به بمباران مواضع کردها در مرزهای ترکیه و سوریه و عراق ادامه می‌دهد. همان کردهایی که آلمان از نظر مالی و تسلیحاتی به آنها برای مبارزه با جهادگران افراطی کمک می‌کند و مبارزان آنها را آموزش می‌دهد.

آلمان از پیشمرگه‌های کرد عراق که در حال نبرد با داعش هستند حمایت می‌کند

آلمان از پیشمرگه‌های کرد عراق که در حال نبرد با داعش هستند حمایت می‌کند

آلمان انتظار دارد که دولت ترکیه به این سیاست تناقض‌آمیز پایان دهد و در سیاست منطقه‌ای خود تجدیدنظر کند.

سرازیر شدن سیل پناهندگان به آلمان نه تنها این کشور را رویاروی برخی از همسایگان اروپایی مانند مجارستان قرار داده، بلکه زمینه‌ای برای تنش در دولت ایجاد کرده است. برخی از مقامات نسبت به توان و کارایی سیاست پناهندگی آلمان تردید ابراز کرده‌اند.

به زودی جان کری، وزیر خارجه ایالات متحده، از آلمان دیدن می‌کند. بحران پناهندگی بی‌تردید در رأس گفت‌وگوهای دوجانبه قرار دارد. همچنان که فرانک‌والتر اشتاین‌مایر در سفر خود به ترکیه بیش از هر چیز به مقابله با علل و اسباب آوارگی و فرار در خاورمیانه توجه دارد.

نقش کلیدی ایران

ترکیه هر نوع مذاکره و تعامل با رژیم بشار اسد را سرسختانه رد می‌کند، درحالیکه دولت آلمان بیش از پیش به این نظر می‌رسد که گفت‌وگو با رژیم اسد، حداقل برای رسیدن به آتش‌بس و برقراری دولتی انتقالی در سوریه لازم است.

افزون بر این ترکیه حاضر نیست در این مورد با ایران و روسیه، یعنی دو حامی اصلی دیکتاتوری اسد، وارد گفت‌وگو شود. در برابر وزارت خارجه آلمان اطمینان دارد که بدون مشارکت ایران بحران سوریه قابل حل نیست.

هنوز روشن نیست که ترکیه تا چه حد آماده گفت‌وگو و همکاری در این مسائل است.