جمهوری فدرال آلمان
آلمان (به آلمانی: Deutschland) با نام رسمی جمهوری فدرال آلمان (به آلمانی: BRD:Bundesrepublik Deutschland)، کشوری در قاره اروپا با پایتخت برلین است. آلمان از شمال با دریای شمال، دانمارک و دریای بالتیک، از شرق با لهستان و جمهوری چک، از جنوب با اتریش و سوئیس و از غرب با فرانسه، لوکزامبورگ، بلژیک و هلند مرز دارد. مساحت آن ۳۵۷۱۲۱٫۴۱ کیلومتر مربع است و با ۸۲ میلیون نفر، پرجمعیتترین کشور اروپا است.
جغرافیای طبیعی

نقشهٔ توپوگرافی آلمان
آلمان ترکیبی از دشت و جنگل و کوه و ساحل و تعدادی جزیره و مجموعهای از باتلاقها و دریاچهها است. در شمال این کشور سرزمینهای پست قرار دارند که سواحل آن سدبندی شدهاست. دشتهای پست شمالی به دشتهای مرکز آلمان وصل میشوند. بزرگترین دشتهای آلمان دشتهای راین بالا، وستفالن و دشتهای منطقه لایپزیگ هستند. در شمال آلمان تعداد زیادی برکه و دریاچه یافت میشود.
در قلب آلمان رشتهکوههای مرکزی قرار دارند، این رشتهکوهها شمال و جنوب آلمان را از هم جدا میکنند. کوههای هارتس، ارتس، فیشتل، هونسروک و جنگلهای باواریا از شمال به جنوب کدهشدهاند. بلندترین کوه آلمان تسوگ اشپیتسه، در قسمت آلمانی رشتهکوه آلپ در جنوب این کشور با ارتفاع ۲۹۶۲ متر است.
تاریخ آلمان
تاریخ آلمان را می توان به چندین بخش اصلی، براساس رویدادهای واقع شده، تقسیم کرد.
ژرمن ها در دوران باستان، آمیزه ناهمگونی از قبایل بودند که اروپا را در محدوده میان رودخانه های "راین" و "ویستولا" و میان رود "دانوب" و دریای شمال و دریای بالتیک اشغال می کردند. رود "راین" همواره از سوی رومیان به عنوان مرز ایده آل امپراتوری روم و ژرمن ها شناخته می شد.
فرانک ها دیگر ژرمن هایی بودند که از "گرمانیا" به سوی غرب روانه شدند، به مسیحیت گرویدند و این سرزمین را پایگاه تاخت و تازهای بعدی خود به سرزمین های خاوری و دل امپراتوری روم کردند. در شمال نیز فرانک ها، دیگر قبایل ژرمن را فرمانبردار خود کردند و رفته رفته امپراتوری برزگی را به هم آوردند که مهار همه اروپای باختری به جزء شبه جزیره ایبری را در دست داشت. اوج اقتدار امپراتوری فرانک در روزگار "شارلمانی" بود. او توانست شمال ایتالیا، از جمله رم را به قلمرو خود بیفزاید . با تجزیه شدن امپراتوری شارلمانی، در نواحی شرقی قلمرو آن، امپراتوری قرون وسطایی آلمان شکل گرفت.
پس از دروان پادشاهی مقدس روم، در زمان پادشاهی "اوتوی اول" معروف به اوتوی کبیر، که از سال ۹۳۶ میلادی آغاز شده بود؛ با تاسیس امپراتوری جدیدی، بر وحدت آلمان ها افزوده گشت و آلمان به صورت یکی از مطرح ترین قدرت های اروپایی درآمد. اختلافات امپراتوری آلمان با مقام پاپ که از زمان "هنری سوم" و "هنری چهارم" بروز کرده بود، منجر به قطع روابط با پاپ در زمان پادشاهی" شارل چهارم" شد. هم زمان، اصلاحات مذهبی "مارتین لوتر"، مذهب پروتستان را به وجود آورد و اتحادیه پروتستان ها به سال ۱۶۰۸ تشکیل شد. جنگ های ۳۰ ساله که سراسر اروپا را فرا گرفت (۱۶۱۸ تا ۱۶۴۸) موجب شد در داخل سرزمین آلمان ۲ دولت نیرومند اتریش و پروس به وجود بیاید.
از ۱۸۷۱ تا ۱۹۱۸، آلمان متحد و توسعه طلب كوشید تا نفوذش را در سراسر اروپا گسترش دهد، در عرصه تجارت و نیروی دریایی با بریتانیا به رقابت پرداخت و امپراتوری استعماری ساخت.
شكست در جنگ جهانی اول منجر به از دست رفتن سرزمین های بسیار در اروپا و مستعمرات، منجربه پایان پادشاهی های آلمانی، تحمیل مبالغ هنگفتی غرامات جنگی و اشغال "راینلند" به دست نیروهای متفقین تا سال ۱۹۳۰ شد.
پس از جنگ جهانی اول حزب نازی خواهان برقراری دولتی قدرتمند و متمركز، سیاست خارجی جنگ طلب، حفظ خصوصیات نژاد آلمانی و فسخ توافق های پس از جنگ شد، در ۱۹۳۳ ، رهبر حزب نازی آدولف هیتلر (۱۸۸۹ تا ۱۹۴۵) صدر اعظم و در ۱۹۳۴ رئیس جمهور شد.او اتریش را ضمیمه خود ساخت (۱۹۳۸)، چكوسلواكی را تجزیه كرد (۱۹۳۹) و اقدام به نابود سازی یهودیان و دیگرانی كرد كه از نظر نازی ها پست بودند.
بریتانیا و فرانسه به آلمان اعلام جنگ كردند ولی برای كمك به لهستان كاری نمیتوانستنند انجام دهند.
در۱۹۴۴، متفقین با پیاده كردن نیرو در ساحل نرماندی آزاد سازی اروپای غربی را آغاز كردند و با پیشروی در بالكان آلمانی ها را ازخاك شوری بیرون راندند. هیتلر در آوریل ۱۹۴۵ خودكشی كرد و برلین در اوائل مه به دست شوروی ها سقوط كرد.
در اواخر دهه ۱۹۸۰، آلمان غربی نقش آهن ربای اقتصادی و فرهنگی برای بیشتر اروپای شرقی را داشت.
سرانجام «میخائیل گورباچف» رئیس جمهوری شوروی در ۶ژوئیه ۱۹۸۹ تز خانه مشترک اروپایی را مطرح ساخت و در روز ۹ نوامبر، ۱۹۸۹ یعنی نزدیک به سی سال پس از احداث دیوار برلین، دیوار برلین فرو ریخت. بعدازاین واقعه در سراسر آلمان به ویژه در برلین همه مردم به شادی و سرور پرداختند و سرانجام در ۱۲ سپتامبر ۱۹۹۰ اصل وحدت آلمان پذیرفته شد و دو نیمه شرقی و غربی آلمان پس از ۴۶ سال به یکدیگر پیوستند و آلمان واحد دوباره تشکیل شد. در مارس ۱۹۹۰، انتخابات آزاد در آلمان شرقی برگذار شد و در نتیجه حزب كمونیست به گروهی در اقلیت نزول كرد.
جغرافیای انسانی
به نقل از ادارهٔ فدرال آمار آلمان، بر اساس سرشماری سراسری که در سال ۲۰۱۱ انجام شدهاست، جمعیت این کشور حدود ۸۰٫۲ میلیون نفر است. از این تعداد، حدود ۷۴ میلیون (۹۲٫۳٪) دارای ملیت آلمانی هستند و حدود ۶٫۲ میلیون (۷٫۷٪) باقیمانده را اتباع خارجی تشکیل میدهند. نوردراین وستفالن با حدود ۱۷ میلیون پر جمعیتترین ایالت آلمان است، پس از آن ایالتهای بایرن و بادن-وورتمبرگ به ترتیب با ۱۲ و ۱۰ میلیون جمعیت قرار دارند. ایالتهای برمن و زارلند کمجمعیتترین ایالتهای آلمان هستند.[۱۷]

تقسیم جمعیت آلمان براساس ایالت
اتباع خارجی و خارجیتبارها
بالاترین میزان حضور اتباع خارجی در ایالتهای هامبورگ، هسن، برلین و بادن-وورتمبرگ است. اتباع خارجی در ایالتهای جدید کمتر از ۲ درصد جمعیت را تشکیل میدهند. حدود ۱۹٪ جمعیت آلمان، از خانوادههای مهاجر هستند یا خود مهاجر بودهاند. هامبورگ بالاترین میزان مهاجران را به خود اختصاص دادهاست. جمعیت مهاجران این ایالت به نسبت کل جمعیت حدود ۳۰٪ است. جامعهٔ مهاجر آلمان از ۱۷٫۹٪ از ترکتباران، ۱۳٫۱٪ لهستانیها، ۸٫۷٪ روسها، ۸٫۲ قزاقها و ۵٫۳٪ ایتالیاییتباران تشکیل شدهاست.
هرم جمعیتی
۴۱ میلیون از جمعیت آلمان را زنان و ۳۹ میلیون باقیمانده را مردان تشکیل میدهند. حدود ۱۸ میلیون ازداوج در آلمان ثبت شدهاست. از این تعداد حدود ۳۴۰۰۰ مربوط به زوجهای همجنس میباشد. جمعیت زیر ۱۸ سالههای آلمان حدود ۱۵٫۷٪ کل جمعیت را تشکیل میدهد. ۱۴٫۱٪ جامعهٔ آلمان ۱۸-۲۹ سال سن دارند. ۲۸٫۲٪ جمعیت ۳۰-۴۹ ساله هستند. ۵۰-۶۴ سالههای این کشور ۲۰٫۸٪ جامعه را تشکیل میدهند و ۲۱٫۲٪ درصد جمعیت نیز بالای ۶۵ سال سن دارند.
اقتصاد
آلمان بزرگترین اقتصاد اروپا و جایگاه چهارم تولید ناخالص داخلی (نرخ تبدیل ارز)و پنجمین تولید ناخالص داخلی (برابری قدرت خرید) را در جهان دارد. جایگاه اقتصادی این کشور در جهان بعد از انقلاب صنعتی و همزمان با تشکیل آن مطرح شد و تا به امروز از آن به عنوان یک کشور پیشرو و نوآور و همچنین سرمایه گذار در پروژه های تحقیقاتی اسم برده می شود.
در سال ۲۰۱۲، این کشور سومین صادر کننده جهان (۱٫۴۹۲ تریلیون دلار) و سومین وارد کننده جهان (۱٫۲۷۶ تریلیون دلار) بوده است.از جمله نهادهای اقتصادی این کشور می توان به گروه فولکسواگن، زیمنس و دویچه بانک اشاره کرد.
اکثر افراد شاغل (۷۳٫۵۳ درصد) در بخش خدمات در آلمان به کار گرفته شدهاند از جمله در حمل و نقل، هتلها و رستورانها، خدمات اجتماعی و بهداشت و درمان، مسکن و بخش مالی. بخش تولید ۲۴٫۴ درصد از نیروی کار را در خود دارد که در حوزههایی نظیر شیلات، کشاورزی و جنگلداری مشغول هستند. نرخ بیکاری در این کشور در فوریه ۲۰۱۴ برابر ۵٫۱ درصد بوده است.صنایع سنگین و مهندسی در منطقه "روهر"، شیمیایی در شهرهای كنار رود "راین" و وسایل نقلیه موتوری در مراكز بزرگ ایالتی مانند "اشتوت گارت" تمركز دارد. آلمان به جز زغال سنگ و زغال سنگ قهوه ای و ذهیار نسبتا كوچك سنگ آهن، بوكسیت، سنگ مس، نیكل، قلع، نقره، پتاس و نمك، ذخایر طبیعی نسبتا كمی دارد و شدیدا به واردات متكی است.
بانك داری و امور مالی از منابع مهم درآمد ارزی آلمان است و فرانكفورت یكی از مراكز اصلی امور مالی و تجاری در جهان است. محصولات مهم كشاورزی و دامداری آلمان شامل رازك (برای آبجو)، انگور (برای شراب)، چغندر قند، گنام، جو و لبنیات است.
فرهنگ در آلمان
تاریخ آلمان را میتوان به چندین بخش عمده براساس رویدادهای واقع شده، تقسیم کرد.

گسترهٔ امپراتوری روم مقدس در سال ۱۳۶۰
ژرمنها در دوران باستان آمیزه ناهمگونی از قبایل بودند که اروپا را در محدوده میان رودخانههای راین و ویستولا و میان رود دانوب و دریای شمال و دریای بالتیک اشغال میکردند. رومیان برای شناسایی این اقوام صفت گرمانوس را به کار میبردند. با تصرف سرزمین گل (۵۱ قبل از میلاد) در غرب اروپا توسط ژولیوس سزار امپراتور وقت روم، جنگهای میان ژرمنها و رومیان در کرانههای رود راین برای اولین بار به وقوع پیوست. این جنگها در آغاز با پیروزی نیروهای رومی همراه بود ولی نیروهای رومی هرگز درصدد اشغال دایمی مناطق آنسوی رود راین برنیامدند و این رودخانه همواره از سوی رومیان به عنوان مرز ایدهآل امپراتوری روم و ژرمنها شناخته میشد.گسترهٔ امپراتوری روم مقدس در سال ۱۳۶۰.هلند به رنگ روشنتر نشان داده شده زیرا در آن سال تنها اسماً بخشی از این امپراتوری بود.
فرانکها دیگر ژرمنهایی بودند که از گرمانیا به سوی غرب روانه شدند. فرانکها با شکاندن رومیان، در سرزمین گل، حکومت اشان را پایه نهادند، بهمسیحیت گرویدند و این سرزمین را پایگاه تاخت و تازهای پسین شان به سرزمینهای خاوری و دل امپراتوری روم کردند. در شمال نیز فرانکها، دیگر قبایل ژرمن را فرمانبردار خود کردند و رفته رفته امپراتوری برزگی را به هم آوردند که مهار همهٔ اروپای باختری مگر شبه جزیره ایبری را در دست داشت. اوج اقتدار امپراتوری فرانک در روزگار شارلمانی بود. او توانست شمال ایتالیا، از جمله رم را به قلمرو اش بیفزاید. پس از ورود اش به رم، پاپ او را امپراتور روم لقب داد. پس از شارلمان بنا بر سنت ژرمنان، قلمرو اش میان پسران اش بخش شد. سرانجام با تجزیه شدن امپراتوری شارلمانی، در نواحی شرقی قلمرو آن، امپراتوری قرون وسطایی آلمان شکل گرفت.
پس از آن دروان پادشاهی مقدس روم بود که در زمان پادشاهی اوتوی اول معروف به اوتوی کبیر، که از سال ۹۳۶ میلادی آغاز شد؛ با تأسیس امپراتوری جدیدی، بر وحدت آلمانها افزوده گشت؛ و آلمان به صورت یکی از مطرحترین قدرتهای اروپایی درآمد.اختلافات امپراتوری آلمان با مقام پاپ که از زمان هنری سوم و هنری چهارم بروز کرده بود، منجر به قطع روابط با پاپ در زمان پادشاهی شارل چهارم شد. همزمان اصلاحات مذهبی مارتین لوتر، مذهب پروتستان را به وجود آورد و اتحادیه پروتستانها به سال ۱۶۰۸ تشکیل شد.جنگهای ۳۰ ساله که سراسر اروپا را فراگرفت(۱۶۱۸ تا ۱۶۴۸) موجب شد در داخل سرزمین آلمان دو دولت نیرومند اتریش و پروس به وجود آمد.
ایالتها
آلمان دارای شانزده ایالت میباشد. هر ایالت دارای یک دولت و قانون اساسی و تا حد زیادی خود مختار و بر اساس سازمان داخلی خود مدیریت میشود. مساحت و جمعیت بخشهای ایالتها متفاوت است، مخصوصاً بین شهرها و سرزمینهای بزرگ هر ایالت. برای مناطق اداری پنج دولت محلی وجود دارد، یعنی بادن-وورتمبرگ، بارین، هسه، نوردراین-وستفالن و ساکسونی شامل ۲۲ عدد دولت محلی میباشند. از سال ۲۰۰۹ آلمان ۴۰۳ منطقه میباشد، این مناطق شامل ۳۰۱ منطقه روستایی و ۱۰۲ منطقه شهری میباشد. ایالتهای آلمان به صورت زیر میباشد:
نظام سیاسی در آلمان
سازماندهی دولتی در آلمان بر پایه قانون اساسی است. در راس دولت، رئیس جمهور قرار دارد که نقش وی نمادین است. رئیس حکومت صدراعظم بوده و وی تعیین کننده سیاست حکومتی است.
اعلامیه جهانی حقوق بشر، رکن جدایی ناپذیر قانون اساسی آلمان است. ماده ۲۰ قانون اساسی نظام سیاسی این کشور، آلمان را با مشخصه های دموکراتیک، اجتماعی، مبتنی بر قانون و فدرال بودن معرفی می کند. قانون اساسی آلمان با باور به سکولاریسم، هرگونه دخالت نهادهای مذهبی در حکومت را منع می کند.هیئت فدرال آلمان رئیس جمهور را با توجه به اکثریت آراء انتخاب میکند. اگر بعد از دو رای، هیچ یک از کاندیدها این سطح از حمایت را به دست نیاورد، در سومین و آخرین رای، کاندید مورد نظر با توجه به اکثریت آراء انتخاب میشود. مؤلفین «قانون اساسی آلمان» یک انتخابات ریاست جمهوری غیر مستقیم را به این خاطر انتخاب کردند که اعتقاد داشتند این میتواند یک رئیس دولت را طوری به وجود بیاورد که در بسیاری موارد قابل قبول است و در عین حال جدا از هر نوع فشار مردمی و عمومی است.
بیان حق در آلمان بر عهده قاضی است و امور قضات را قوه قضاییه سامان می دهد. و اشکال قضاوت یا تخصصی است و یا عمومی در حد قانون اساسی است . شاخه های تخصصی قضاوت در دادگاه کار، دادگاه امور اداری، دادگاه امور اجتماعی و دادگاه امور مالی تجسم می یابند. قضاوت در عمومی ترین سطحش بر عهده دادگاه فدرال قانون اساسی است که مرکز آن در "کارلسروهه" است. در "کارلسروهه" قاضیان تک تک قوانین مجلس را بررسی نمی کنند. آن قوانینی بررسی می شود که به نظر آید، با قانون اساسی در تضاد هستند. امور سیاسی در آلمان در سطوح کشوری و ایالتی و تا حد کمتری در سطح امور شهری ، از طریق حزب ها و با جانبداری حزبی پیش برده می شود. ادعای پیشبرد سیاست غیرحزبی یا فراحزبی در آلمان بی معنا جلوه می کند. علاوه بر احزاب، مردم می توانند خواسته های سیاسی خود را از طریق انواع و اقسام تشکل های پایدار یا موقتی پیش ببرند. مردم آلمان اهل تشکل هستند؛ به ندرت خواسته ای وجود دارد که برای پیشبرد آن تشکلی پدید نیاید.
احزاب نیرومند آلمان عبارت اند از:
-
حزب دموکرات مسیحی
-
حزب سوسیال مسیحی
-
حزب سوسیال دموکرات
-
حزب لیبرال
-
حزب اتحاد سبزها
-
حزب چپ
تعداد کثیری هم حزب های کوچک وجود دارند که به ندرت می توانند به مجلس راه یابند، زیرا برای ورود به مجلس در هر ۲ سطح ایالتی و کشوری باید ۵ درصد آرا را به دست آورد.
آلمان درصحنه ی سیاست خارجی تنها نیست، سیاست آن تقویت بلوکی است که "غرب" خوانده می شود. آلمان در این بلوک سیاست خود را پیش می برد. یک وجه اصلی سیاست خارجی آلمان فعالیت آن در صحنه اروپا و جهان در چارچوب اتحادیه اروپا است. آلمان نزدیکی ویژه ای با فرانسه دارد. همکاری و همراهی با ایالات متحده آمریکا رکن دیگری از سیاست خارجی آلمان فدرال است. آلمان تقویت مناسبات با کشورهای عربی را نیز همواره جزء اولویت های سیاسی خود قرار داده است. در سرتاسر جهان مبنای اعلام شده سیاست خارجی آلمان تحکیم صلح، گسترش روابط مودت آمیز و کمک به رشد اقتصادی در جهان سوم است .
برای دریافت مشاوره رایگان جهت ثبت شرکت در آلمان، عدد ۴ به شماره ۱۰۰۰۷۵۳۶۷۷پیامک نمایید .
شما می توانید این مطلب را در شبکه های اجتماعی خود به اشتراک بگذارید