افتتاح نمایشگاه “هنر هولوکاست” در برلین

افتتاح نمایشگاه "هنر هولوکاست" در برلین

این نمایشگاهی یگانه است: یکصد اثر هنری که یهودیان در خلال هولوکاست خلق کرده‌اند، در برلین در معرض تماشا قرار گرفته‌اند. گشایش نمایشگاه بر عهده صدراعظم آلمان بود.

افتتاح نمایشگاه -هنر هولوکاست- در برلین

افتتاح نمایشگاه -هنر هولوکاست- در برلین

آونر شالوه، دبیر موزه یاد وشم، آثار ارائه شده در نمایشگاه برلین را گنجینه‌ای غیرقابل جایگزینی و منحصر به فرد خواند. گنجینه مورد نظر او، یک صد نقاشی، طرح، گرافیک و سیاه قلم هستند که در موزه هنر یاد وشم ارائه شده‌اند. همه این کارها توسط هنرمندان یهودی در دوران هولوکاست خلق شده‌اند و برای نخستین مرتبه، در خارج از اسرائیل به نمایش درمی‌آیند.

این مجموعه آثار تحت نام "هنر هولوکاست" از دوشبنه (۲۵ ژانویه/پنجم بهمن) در موزه تاریخ برلین به معرض دید گذاشته شده‌اند. آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان، شامگاه این روز نمایشگاه را که تا سوم آوریل ادامه خواهد داشت، افتتاح کرد.

علت برگزاری این نمایشگاه، پنجاه سالگی مناسبات اسرائیل و آلمان عنوان شده است.

آثار ارائه شده در فاصله سال‌های ۱۹۳۹ تا ۱۹۴۵ آفریده شده‌اند. از ۵۰ هنرمندی که آنها را خلق کرده‌اند، ۲۴ نفر توسط نازی‌ها کشته شده‌اند.

آنگلا مرکل در هنگام بازدید از این نمایشگاه گفت: «با دیدن این آثار می‌توان قوت و ضعف، نیرو یا رنج انسان‌ها را در طول آن دوران احساس کرد.»

همه این آثار در بیان زوایای روح آفرینندگان‌شان مشترک هستند. نقاشی‌ها و طرحهای به نمایش درآمده، از بین ده هزار اثر گزینش شده‌اند و سوژه‌های آنها از واقعیت‌های جاری آن زمان نشأت گرفته‌اند: چهره و حالت‌های آدمها یا رویدادهای روزمره.

الیعاد موره - روزنبرگ، مدیر هنری موزه یاد وشم، می‌گوید این نقاشی‌ها جریان زندگی در اردوگاه‌ها را ترسیم می‌کنند و همزمان روایت‌‌هایی از دنیای درونی نقاش را بروز می‌دهند.

این آثار در حالی خلق شده‌اند که دسترسی به ابزار نقاشی در اردوگاه‌های مرگ یا در گتوها بسیار دشوار بود. برای همین تنها شش تابلو روی بوم‌هایی کشیده شده‌اند که زندانیان از گونی‌های سیب‌زمینی درست کرده بودند. مشهورترین هنرمندان در میان این آثار، فلیکس نوسباوم و لودویگ مایدنر هستند.

نلی تل، تنها هنرمند زنده این نمایشگاه در کنار صدراعظم آلمان

نلی تل، تنها هنرمند زنده این نمایشگاه در کنار صدراعظم آلمان

شاید بتوان نقطه عطف این نمایشگاه را حضور یکی از بازماندگان هولوکاست در آن دانست: نلی تول که در سال ۱۹۴۳ دختربچه‌ای هشت ساله بود.

خانواده تول همگی یهودی بودند و در شهر اشغال شده لویف در اوکراین زندگی می‌کردند. نازی‌ها پس از تصرف این شهر در سال ۱۹۴۱، خانه به خانه دنبال یهودی‌ها می‌گشتند. خانواده تل مجبور بود به گتو برود اما پدرش بعد از کشته شدن برادر نلی، به کمک دوستان مسیحی خود، مخفیگاهی برای آنها یافت. نلی برای سپری کردن این دوران، خود را با تصویر کردن خاطره‌ها و کشیدن نقاشی از چهره دوستانش سرگرم می‌کرد.

او اینک ۸۱ ساله است و در آمریکا زندگی می‌کند اما برای نمایشگاه یاد شده به برلین آمده است.

منبع: http://goo.gl/rQMmwj